Wat te doen

Mountainbiken


In Schoorl ligt een van de meest bekende en mooiste mountainbikeroute van Nederland. De route is duidelijk gemarkeerd en leidt afwisselend door bossen, heidevlaktes en duinen. De lengte is 15 km en het parcours heeft in totaal zo'n 220 hoogtemeters en is door de vele kleine klimmetjes redelijk uitdagend te noemen. De route bestaat hoofdzakelijk uit fantastische singletracks.

Er zijn verschillende opstartpunten en de route is slechts in 1 richting te rijden. Tevens wordt deze goed onderhouden. In de zomer kan het duinzand behoorlijk mul worden maar daar worden "schapenhekjes" en kunststof matten opgelegd zodat hier moeiteloos overheen gefietst kan worden. Een prachtig uitzichtpunt om even op adem te komen is de Zwarte Blink. Vanaf daar is er een schitterend uitzicht op de duinen, bossen en de zee!

In de omgeving zijn zelfs nog meer mogelijkheden voor mountainbiken. Het aan het Schoorlse parcours grenzende PWN gebied en het strand bieden ook vele mogelijkheden voor mountainbikers. Tevens ligt op 25 minuten fietsen het 8km lange parcours van Geestmerambacht dat bekend staat om zijn vele bochtenwerk en dichtbegroeide bossen.

Read more

Bergen NH

Bergen is sinds 1900 een echt kunstenaars dorp. De omgeving heeft een grote aantrekkingskracht op schilders, schrijvers en andere kunstenaars. In de zomermaanden zijn er op verschillende avonden kunstmarkten rondom de Ruïnekerk. Ook zijn er diverse galeries en musea te vinden. Museum Kranenburg is hiervan wellicht de bekendste.

De Zwarte Schuur/Cinebergen, ligt gelegen op het bosrijke landgoed van ’t Oude Hof aan de Eeuwigelaan 7. Hier kunt u fijn genieten van een goede film. Op de eerste woensdag van augustus is er lichtjesavond. Bergenaren versieren dan hun tuin met mooie lichtjes, ook het gezellige centrum met de vele restaurants en de Ruïnekerk zijn dan extra mooi verlicht. In oktober wordt de Kunst10daagse georganiseerd. Dit is een evenement waarbij bijna 300 kunstenaars exposeren op ongeveer 160 verschillende locaties in Bergen en Bergen aan Zee. In het Informatiecentrum (nabij de Ruïnekerk) kunt u de kunstcatalogus aanschaffen. Hier staan alle kunstroutes, concerten en exposities in. Het voormalig woonhuis van Adriaan Roland Holst kunt u aan de Nesdijk in Bergen vinden. Dit huis wordt tot op de dag van vandaag bij toerbeurt bewoond door schrijvers en dichters.

In het centrum van Bergen bevindt zich de oudste Midgetgolfbaan, de Merelhof, van Nederland! Tussen prachtig oude bomen gelegen, liggen hier nog de originele gravelbanen. Deze Midgetgolfbaan is echter niet het hele jaar geopend, zie hun website voor de openingstijden.

Op ongeveer 5 km. van Bergen, ligt Bergen aan Zee. Via mooi gelegen fietspaden kunt u naar Bergen aan Zee fietsen. Ook als u met de auto komt, rijdt u via een mooi gebied Bergen aan Zee binnen. Aan het begin van Bergen aan Zee bevindt zich het Zee-aquarium. Even verderop treft u er diverse horecagelegenheden aan. De Albatros ligt op ongeveer 5.5 km. van het centrum van Bergen.

Alkmaar

Alkmaar, de kaasstad van Nederland. Van begin april tot eind september wordt iedere vrijdagochtend de traditionele kaasmarkt gehouden. In de maanden juli en augustus wordt er ook ’s avonds een kaasmarkt georganiseerd. Het bijzondere schouwspel van de vele kazen op het plein en de traditionele kaasdragers trekt altijd veel bezoekers en zorgt voor een gezellige sfeer.

Alkmaar heeft een mooi en knus centrum met een goed gevarieerd winkelaanbod en eetgelegenheden. Ook zijn er voldoende knusse en inspirerende koffietentjes, waar het goed vertoeven is.

Wat u niet mag missen zijn de kleine oude straatjes in Het Fnidsen. In dit oude gedeelte van de stad treft u nog unieke winkeltjes en leuke restaurants met ieder hun eigen unieke sfeer. Een goede plek om even rond te struinen!

Alkmaar heeft veel historische panden langs mooie grachten. Een rondvaart tour is dan ook aan te bevelen. Tijdens de tour wordt in het Nederlands en Duits belangrijke bezienswaardigheden toegelicht. Sommige bruggetjes zijn heel laag. U zult dus een aantal keer echt moeten bukken om er onder door te passen. Het is ook mogelijk om zelf door de grachten en daarbuiten te varen. U kunt dan een eigen bootje huren.

Daarnaast beschikt Alkmaar over een ruim aanbod aan culturele bezienswaardigheden. Zo ervaart u bij de Molen van Groot (Piet) de rijke historie van deze molen, of kunt u de twee wereldberoemde orgels bewonderen in de Grote Sint Laurenskerk, of het Nationaal Biermuseum De Boom bezoeken. De Albatros ligt op ongeveer 11 km. van het centrum van Alkmaar.